#01 Architectuur en landschap

Bewustwording, respect en wederzijds vertrouwen

Het begon allemaal met de ambassade in Addis Abeba, Ethiopiƫ. Dit complex faciliteert een scenische dialoog tussen gebouw en omgeving. Daarna volgden het transparante Posbank paviljoen op de Veluwe, de verticale boswandeling in Putten, de villa in Vals en het deels ondergrondse conferentiecentrum voor Novo Nordisk bij Kopenhagen. De projecten van SeARCH kennen een belangrijke gemene deler: de ervaring van het landschap. Maar de intentie van het werk van SeARCH reikt verder dan het nastreven van een grootse landschappelijke beleving. Het doel is bewustwording te creƫren over het landschap en de kwetsbaarheid ervan.

Een kleine vijftig jaar geleden schreef Vittorio Gregotti zijn theorie Het territorium van de architectuur. Hierin pleit hij voor een architectuur die zich niet beperkt tot een pure objectbenadering van het gebouw. Volgens hem moet de materialiteit van de omgeving de belangrijkste plaats inne- men bij het tot stand komen van architectuur. Hierbij spelen het respecteren en het zichtbaar maken van het geheugen van de plek een cruciale rol. Deze zienswijze is nog steeds actueel en met name in het werk van search is een benade- ring van gelijke aard te zien.

Artikel in De Architect, juli-augustus 2010

Download een PDF van dit artikel