Winnaar ontwerpmarathon Koningsplein

Op 1 maart is bekend geworden dat team SAAJ de ontwerpmarathon Koningsplein heeft gewonnen! Deze ontwerpprijsvraag van 24 uur stond dit jaar in het teken van het Koningsplein.

Het ontwerpvoorstel van SAAJ is getiteld Stuwende Kracht. Het is een procesontwerp dat anticipeert op toekomstige veranderingen in Tilburg, zoals ruimtelijke ontwikkelingen in de Spoorzone en de Piushaven. Het voorstel zet in op het creëren van een sterke binnenwereld op het voormalig Koningsplein, dat leunt op eigen kracht, los van de bebouwing in de pleinwanden. Hierdoor ontstaat een gunstig investeringsklimaat waardoor de eigenaren van de bebouwing in de randen van het plein verleid worden om te investeren in hun eigen vastgeod. Het ontwerp is gebaseerd op het principe van wederkerigheid. Als wederdienst voor het leegtrekken van programma uit het centrum en uit de randen van het Koningsplein naar de Spoorzone, wordt van de gemeente Tilburg de eerste investering in het plein verwacht.

Team SAAJ bestaat Pierre-Alexandre Marchevet, Jetske Bömer, Sonja Kuijpers en Anne Seghers.

Download de posters

Download de projecttekst

Download het juryrapport en achtergrondinformatie