#20 Vechtclub XL

Elke stad heeft ze tegenwoordig: tijdelijke broedplaatsen voor creatieven. Deze culturele broeinesten zijn een geliefd medicijn tegen leegstaand vastgoed en verpaupering van gebieden. Maar doordat het aantal creatieve hotspots de laatste jaren explosief is gegroeid, neemt de bijzonderheid en het onderscheidend vermogen ervan af. Vechtclub XL in Utrecht druist echter stevig in tegen deze trend van devaluatie. In een voormalig magazijn van een farmaceutische groothandel, aanschurkend tegen het Merwedekanaal, groeit stap voor stap een creatief bedrijvencomplex. De initiatiefnemers worden gedreven door een oprechte binding met de plek en een sterke visie op hoe een creatief verzamelgebouw een meerwaarde genereert – zowel voor de huurders als voor de stad.

Artikel in De Architect, juni 2013

Download een PDF van dit artikel