#23 Kapitaal

Al sinds de jaren tachtig huist een bonte verscheidenheid aan grafische creatievelingen in het Rijksmonument aan de Plompetorengracht in Utrecht. Maar nadat de gemeente de subsidiekraan in 2012 grotendeels dichtdraaide, moesten het Grafisch Atelier Utrecht en het Centrum Beeldende Kunst Utrecht noodgedwongen het pand verlaten. Eind 2012 betrok een groep recent afgestudeerde grafici het monument om hier een plek voor grafisch ambacht te verwezenlijken. Kapitaal Utrecht was geboren. Het is een plek waar ontwerpers kunnen maken, presenteren, verkopen en ontmoeten en dat alles vrijwel in één grote ruimte. Dit vraagt om een interieur dat flexibel is in gebruik, een veelzijdig karakter kent en het vermogen heeft om verschillende sferen te creëren. Mathijs Cremers van ZakenMaker, Gijsbert Worst van Atelier GSBRT en Toon Welling van Studio Toon Welling zijn deze uitdaging succesvol aangegaan, met veel enthousiasme en weinig budget.

Artikel in De Architect, september 2013

Download een PDF van dit artikel