#24 Het gelegenheids-wij als kracht

Geen zin om te koken? Regel je maaltijd bij de buren via thuisafgehaald.nl. Zelfstandig ondernemer en is een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering onbetaalbaar? Organiseer het dan zelf met gelijkgestemden in een Broodfonds. Gepensioneerd en biedt een verzorgingstehuis geen aantrekkelijk toekomstbeeld? Bouw samen met andere senioren een eigen woonzorgcomplex. Deze voorbeelden zijn allang geen uitzondering meer. Om ons heen verschijnen ze aan de lopende band: nieuwe initiatieven die de energie van enkelingen bundelen tot collectieven met slagkracht. Sommige bestaan nog maar kort, andere zijn niet meer weg te denken. Deze tendens werd in de Trendrede 2013 tot het gelegenheids-wij gedoopt. Individuen groeperen zich rond gedeelde belangen, visies en activiteiten, waarbij duurzaamheid, eerlijkheid en authenticiteit belangrijke waarden vormen. Waar komt deze drang tot samenwerken, delen en verbinden vandaan?

Voor het tijdschrift S+RO (december 2013) schreef Anne Seghers een column over het gelegenheids-wij dat als nieuwe stedelijke kracht ontspringt. Wat is de werkelijke potentie van deze collectieve kracht en hoe wordt dit een duurzame kracht?