#26 Lang leve de senioren

Dat we met zijn allen steeds ouder worden, is geen verrassing meer. Maar de snelheid waarmee onze levensverwachting groeit, is dat wel. Momenteel stijgt de voorspelde levensduur voor pasgeborenen in Nederland elk jaar met zo’n drie maanden. Omgerekend krijgen we er elke week een weekend bij. Dat betekent dat ook de uitschieters extremer zijn: de eerste persoon die 135 jaar wordt, is nu al geboren. Daarnaast blijven we ook langer gezond. Want door de stijgende welvaart, gezonde voeding en betere zorg treden fysieke en mentale ouderdomsgebreken steeds later op. Eigenlijk worden we dus niet alleen ouder, maar blijven we ook langer jong. De vijftiger van nu leeft als de veertiger van een aantal jaren geleden. Naast dit toekomstperspectief van gezonde senioren valt nog iets anders op, namelijk onze scheve bevolkingspiramide. Hierin overstemt het aandeel ouderen steevast het aandeel jongeren.

Deze combinatie van factoren maakt dat oud worden niet langer bijzonder is. In tegendeel; oud is de norm. Onze maatschappij is hier – helaas – nog niet op ingesteld, waardoor frictie ontstaat. Die wrijving ontstaat niet alleen in Nederland. Het luxeprobleem vergrijzing is de grootste uitdaging voor de toekomst van Europa.

Artikel in De Architect, maart 2014. Dit artikel is het eerste in een drieluik over vergrijzing.

Download een PDF van dit artikel