#25 Vinex – leedvermaak en guilty pleasure

Vraag een Nederlander waaraan hij denkt bij de term Vinex en de meningen vliegen in het rond. Vinex is een begrip. Het is een van de weinige beleidstermen die volledig ingeburgerd is geraakt in onze taal. Maar stemt het beeld dat Vinex bij mensen oproept wel overeen met de werkelijke inhoud ervan? De Nederlander associeert Vinex immers graag met langgerekte series rijtjeshuizen, met allemaal net een ander – maar eigenlijk toch wel heel erg hetzelfde – tuinhuisje in de achtertuin. Dit beeld raakt de waarheid, maar het is zeker niet de volledige waarheid. Vinex staat niet gelijk aan een nieuwbouwwijk. Het omvat veel meer. Door de jaren heen blijkt de Vinexwijk een bron van vermaak. In boeken, films en tentoonstellingen vormt de nieuwbouwwijk veelvuldig het onderwerp of het decor van verhalen. En hieruit blijkt dat het niet gaat om wat Vinex werkelijk is, het gaat erom wat de Nederlander dénkt dat Vinex is.

Artikel in de publicatie Wie maakt Nederland, Platform 31, februari 2014

Download een PDF van dit artikel

Bekijk de gehele publicatie