#32 Kleiburg

Van veraf lijkt Kleiburg niet zo bijzonder. Een grote kolos met ritmische rijen van grijze balkons. Het koude weer geeft de flat in de Amsterdamse Bijlmer zelfs een grauwe aanblik. De sfeer rond de flat is echter allesbehalve grauw, eerder gemoedelijk. Een hondenuitlater groet vriendelijk wanneer hij een ommetje maakt door het parkachtige grasland en een bont gezelschap dames passeert druk kletsend, met tassen vol boodschappen van het naastgelegen winkelcentrum De Kameleon.

Dichterbij wordt duidelijk hoe anders de Kleiburgflat is dan de flats eromheen. De ingrepen aan de buitenkant van de honingraatflat zijn subtiel en eren de oorspronkelijke eigenschappen van het complex. De grootste veranderingen zijn binnenin te vinden. Hier is een veelzijdige binnenwereld ontstaan, met nieuwe indelingen, maatwerkingrepen achter elke voordeur en, wellicht het belangrijkste, een nieuwe doelgroep die de Bijlmer heeft gevonden. De Kleiburgflat is de laatste flat die onder het mes ging in het kader van de vernieuwing van de Bijlmer, bedoeld om de leefbaarheid, veiligheid en het imago van de wijk op te krikken.

Plankritiek in Blauwe Kamer, maart 2017.

Download een PDF van dit artikel